Genoptræning af knæ
Når dit knæ skal genoptrænes, skal dine knæmuskler og sener styrkes, din bevægelighed i leddene generhverves, og din koordination typisk forbedres.
Alt afhængig af din situation, kan genoptræningen af dit knæ på vores klinik foregå som en kombination af træning med en personlig træner, specialiseret holdtræning og manuel fysioterapi-behandling. Vi behandler ung som gammel, der har brug for professionel hjælp til at komme blive deres knæproblemer kvit.
Her på siden kan du blive klogere på:
- Knæproblemer generelt.
- Genoptræning af knæet.
- Professionel behandling af knæet.
- Symptomer på mere alvorlige problemer og forebyggelse.
- Optimal træning af knæet.
Få gjort noget ved smerterne: Få en snak om din problemstilling på 35 36 66 62 eller bestil en tid til behandling eller træning med det samme lige her.
Årsager til, at et knæ skal genoptrænes
I dagens Danmark er der mange, der har problemer med knæet. Det kan skyldes alt fra sygdomme som gigt, smertetilstande i sener som løberknæ eller springerknæ – til skader på korsbåndet, ledbåndet, brusken, menisken eller decideret knoglebrud i knæet.
Også efter en knæoperation, har du som regel brug for at genoptræne dit knæ.
Genoptræning af knæ efter operation
Det er vigtigt at genoptræne knæet efter, man er blevet opereret. Genoptræningen af dit knæ kan inddeles i 3 faser:
- Mobilisering
- Træning
- Idrætsspecifik fase
Først skal knæet mobiliseres. Formålet med mobilisering er at opnå fuld bevægelighed, mindske hævelse og smerter samt aktivere muskulaturen omkring knæet.
Herefter kommer træningsfasen, hvor det er vigtigt at genvinde muskelfunktionen og fleksibiliteten over knæleddet samt forbedre knæets evne til at tåle belastning og vægt.
Sidste fase handler om at gøre dig fortrolig med de bevægelser, du plejer at lave i din fritid, og når du træner. Øvelserne bør indeholde de grundlæggende øvelser fra din sport, så du langsomt kan blive klar til at træne som før din knæoperation.
Genoptræning af knæ: Hvordan gør vi?
Da der kan være mange forskellige årsager til, at dit knæ har behov for genoptræning, er det også meget forskelligt, hvordan dit knæ skal trænes op igen.
Booker du en tid til konsultation hos os, starter vi med grundigt at tjekke, hvad årsagen til dine gener er – og herudfra kortlægge en plan for din genoptræning.
Træning
Den vigtigste del af din genoptræning er naturligvis fysisk træning. Ud fra din problemstilling og dine ønsker, kan du vælge:
-
- … Om du ønsker en af vores fysioterapeuter som personlig træner. Her vil din personlige træner skræddersy et genoptræningsprogram til dig og følge dig fra start til slut i processen.
-
- … Om du vil deltage på vores fælles knæ-holdtræning. Holdtræningen er et effektivt miks af koordinations-, styrke- og smidigheds-træning.
-
- … Eller om du vil have træningsøvelser med hjem, som du selv kan øve uden træner.
Find skemaoversigten over vores holdtræning lige her.
Du kan også tage et kig på vores video her, og se et eksempel på, hvordan vores træning ser ud:
Fysioterapeutisk behandling som genoptræning knæ
I Klinik Åboulevard arbejder vores fysioterapeuter med mobiliserings- og manipulationsteknikker. Begge behandlingsteknikker har det formål at reparere på dit knæs udfordringer – og samtidig at forebygge, at dit knæ vil opleve samme problem igen. Teknikkerne er effektive til, på sund vis, at optimere leddenes mobilitet og cirkulationen i vævet.
Når dit knæ skal genoptrænes, og du får fysioterapeutisk behandling, vil din fysioterapeut samtidig give dig en helhedsorienteret behandling – idét smerter i dit knæ sagtens kan skyldes problemer andre steder i kroppen.
Book en tid lige her – eller ring til os på 35 36 66 62 og hør mere.
Symptomer på, at dit knæ skal tjekkes
-
- Knæleddene er ømme og kan være hævede
-
- Det er sværere for dig at bevæge dine knæ, end det plejer
-
- Du oplever smerter i og omkring knæet, særligt når det belastes
-
- Du har svært ved at strække dit knæ og føler, det er “låst” i en bestemt stilling
Forebyggelse af knæskader – 6 enkle råd
-
- Træning er vigtigt for at holde dig sund og rask. Det er dog ligeså vigtigt, at du holder pauser mellem intervallerne af træning. Løb kan særligt være hårdt for knæene, hvis du ikke tænker dig om.
- Du må godt have “almindelige” ømme muskler efter træning, men træningen har været alt for hård, hvis dit knæ hæver eller giver dig decideret smerter.
- Varm både led og muskler op før din træning.
- Styrk dine benmuskler. Mange af benets muskler bruges til at styre knæet, og derfor aflaster det dit knæ, at dine ben er stærke.
- Tænk over, hvilke sko du bruger både til daglig og under din træning. Du skal tilpasse dit valg af sko, udfra den enkelte situation. En god støddæmpning er alfa og omega.’
- Brug dagens små pauser på at få bevæget flere muskelgrupper, end dem, du bruger ved at sidde på en kontorstol.
Du behøver ikke leve med dine knæsmerter
Mange tror fejlagtigt, at knæsmerter kommer med alderen, og går væk af sig selv igen. Det skyldes formentlig, at smerterne er kommet uden, du kan pege på en direkte årsag.
Alt for mange går i dag rundt med knæproblemer uden at gøre noget ved det. Det er synd og skam. Måske det oven i købet begrænser dig i at dyrke den motionsform, du ellers foretrækker. Og måske du bare venter på, at det forsvinder igen.
Men det hører desværre mest drømmene til, at du en dag vågner op uden dine knæproblemer. Det er derfor afgørende, at du tager hånd om dine problemer. Genoptræning kræver både tid og tålmodighed, men kan altid betale sig i det lange løb.
Klinik Åboulevard – specialister i genoptræning af knæ
I Klinik Åboulevard er vores fysioterapeuter specialiseret i genoptræning knæ. Både vores fysioterapeuter og massører bruger løbende tid på at videreuddanne sig og dygtiggøre sig indenfor netop dette speciale-område.
Læs mere om Klinikkens fysioterapeuter her.
Se også Gigtforeningens knæøvelser til genoptræning knæ lige her.
Alle vores fysioterapeuter er medlem af Danske Fysioterapeuter.