Prøv vores klinik på Vesterbro, klinikwestend.dk
Har du spørgsmål, så fang os på3536 6662
Det siger de om os ude i byen Positive Udtalelser

Iskiassmerter

Hvad er iskiassmerter?

Iskiassmerter er symptomer på smerter i ryg, baller og ben, som kan variere i intensiteten. Nogen oplever smerterne som skarpe og borende, mens andre oplever en jagende smerte, der løber ned gennem benet. Trods iskiassmerter kan føles voldsomme og akutte, er det helt normalt at opleve i disse områder.

Alligevel kan smerterne ofte være så generende, at de forstyrrer mulighederne for at have en normal hverdag og udføre arbejde. De kan samtidig nedsætte kontrollen over ben og fødder og give anledning til følelsesløshed. Er du i tvivl om hvorvidt smerterne behøver behandling, eller om der er noget alvorligt galt, vil vi anbefale dig at kontakte din egen læge eller en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med en behandling.

Iskias betegner smerter i balle- regionen og bag på benet. Der er tale om et anatomisk område på bagsiden af bækkenet, hvilket betyder at iskiasnerven ikke behøver at være påvirket. Iskiassmerter er ofte smerter forbundet med at sidde, stå og gå.
Iskias nerven dannes af nerverødderne fra de 2 nederste lændehvirvler til korsbenets øverste 3 nerve udspring, som vi kalder L4-S3. Nerven forsyner bagsiden af benet samt lægmusklerne.

Sådan føles det at have smerter i iskiasnerven

Ofte kommer iskias smerter ifm. stramhed af ryg eller hofte/balle muskulatur. Derudover kan nerven (n. ischiadicus) være påvirket. Dette kan fornemmes som udstrålende smerter til benet samt smerter fra ryg- og baller området.
Behandlingen går ud på at finde frem til hvor smerterne stammer fra og dermed behandle disse. Nogle gange kan problemet opstå andetsteds fra, såsom stramninger over bækkenet eller svaghed af muskulatur over hofte.

Piriformissyndrom

Piriformis Musklen er en tynd pæreformet muskel som strækker sig fra korsbenet til hoften ydre punkt (trokader major) den er bl.a. med i hoftens rotationsbevægelser.
Piriformissyndrom bevirker at en spændt piriformismusklen klemmer på iskiasnerven. Hertil kan der være udfald på nerven således at benet bliver påvirket. Det er dog et mere sjældent fænomen, end hvad man troede tidligere. (Se Iskias smerter)
Piriformis Musklen har til gengæld tendens til at spænde op, så det kan give smerter dybt i ballen. Smerter når man sidder, står og går, er typisk.
Behandlingstiltag kan være at arbejde direkte med musklen så som at spænde ud eller give akupunktur. Det er dog ikke altid nok og ofte ses en bagvedliggende forklaring på musklens spændthed. Problemer som svaghed og eller stramhed af anden nærliggende muskulatur så som svag gluteus medius og stram Tensor facia lata er ofte medvirkende. Der kan også være dysfunktioner hvor et givent led har fået en nedsat bevægelse, og derved hæmmer kroppen i at bevæge sig normalt. Ved behandling af disse bagvedliggende dysfunktioner ses at spændingen normaliseres i piriformis.

Hvordan behandler man iskiassmerter?

Trods iskiassmerter kan føles voldsomme og hæmme dine muligheder for at udføre dagligdagens arbejde, går de ofte væk igen af sig selv, og der er derfor oftest ingen grund til alvorlig bekymring. Udfordringen er dog, at symptomer (iskiassmerterne) hyppigt vender tilbage igen, idet årsagen til symptomerne ikke er fundet og afhjulpet.

Klassiske eksempler er tilbagevendende smerter i balde og baglår efter bilkørsel, havearbejde, lange møder på kontoret eller shoppingture i lavt gang tempo. mm.
Du skal derimod ikke bekymre dig så meget om en øm balde, efter 2 timers bowling, et par gange om året.

Forsvinder symptomerne derimod ikke indenfor et par uger, er det en god ide, at du får undersøgt den nærmere årsag til smerten. Det kan du få gjort med en henvisning på fysioterapi. Det er ikke altid, at det skyldes, at iskiasnerven er i klemme i ryggen. Iskiassmerter kan også skyldes stive led, spændte balder, infektioner, slidgigt eller diskusprolaps i ryggens nederste led. Det kræver dog typisk en nærmere undersøgelse af ryg, balder, hofte og bækken, for at kunne finde frem til den endelige årsag til Iskiassmerterne..

Afhængig af årsagen til smerterne og ubehaget, laves der efter en grundig undersøgelse, en behandlingsplan.

Den kunne typisk indeholde følgende elementer:

 • Ledmobiliserende behandling (der skabes fri bevæglighed i relevante led)
 • Smertebehandling kunne være i form af specifikke afspændende massage teknikker og/eller laserterapi med Gigalaser.
 • Øvelser der udføres hjemme, i form af udspændende øvelse til de stramme muskler og aktive øvelse til de slappe/sovende muskler
 • Senere i forløbet laves en styrketrænings-plan til hjemmetræning eller til brug i fitness, med det formål at undgå iskiassmerternes tilbagevenden

Det er samtidig generelt en god ide at kombinere øvelser med mindre fysiske aktiviteter såsom gåture, svømning, cykling og lignende indenfor smertetærsklen

OBS! Ved Diskusprolaps, udføres behandling og træning efter en meget specifik plan.

Iskiassmerter: Afhjælp smerterne med øvelser

Oplever du iskiassmerter, er der forskellige måder at afhjælpe disse på. Behandlingsmetoden afhænger af årsag og den enkelte person. Det typiske sted at begynde vil dog være at overveje hvorvidt motionsvaner spiller en rolle.

Smerter og ømhed skyldes oftest spændinger i muskelvævet, hvilket motion kan hjælpe til at afvikle. Det er derfor en god idé at få pulsen op samt at målrette øvelser musklerne omkring bækkenet, benene og ryggen, som får blodcirkulationen op. Øvelser i disse områder kan hjælpe til at dæmpe smerter og på sigt styrke kroppen. I sidste ende er det vigtigste, at du får pulsen op og holder kroppen aktiv. Det er samtidig en god ide at kombinere øvelser med mindre fysiske aktiviteter såsom gåture, svømning, cykling og lignende.

Iskiassmerter under graviditet

Det er helt normalt at opleve iskiassmerter under graviditeten. Det skyldes særligt at lænden og bækkenet belastes, når maven vokser, da kroppens udvikling tvinger bækkenet forover. Dette løses ved at opbygge stabilitet ved at styrke musklerne omkring ryg og bækken. På den måde kan nervesystemet igen slappe af.

Hvornår skal jeg søge professionel hjælp?

Som sagt vil iskiassmerter oftest ikke behøve behandling da de går i sig selv. Oplever du alligevel, at smerterne ikke aftager i løbet af 2-3 uger, er det en god idé at søge hjælp professionel hjælp. Klinik Åboulevard er din fysioterapeut i København, og hvis du har spørgsmål vedrørende iskiassmerter, er du velkommen til at ringe til os på tlf. 35 36 66 62, sende en mail til kontakt@klinikaaboulevard.dk  eller udfylde vores kontaktformular.

Thank you so much to Maria McTurk for the massage she gave me ! Exactly what I needed. She is very professional, and I could feel how much she knows about bodies by the way she was treating my problem. She is as well a very kind person. Thank you once more !
Combe A.
Exceptional Physiotherapy Support for My Athletic JourneyAs a high-performance athlete, I've been a patient at Klinik Åboulevard for the past two years, and I'm extremely satisfied with Rasmus Andersen's physiotherapy services. His dedication and expertise have been crucial, not only in helping me recover from injuries but also in preventing them in my career. Highly recommended!
Lucas P.
Seriøs og super grundig behandling!
Rasmus K
I went to see Rasmus Andersen for a problem with my upper back and he has really been helping ease the pain and find solutions that I hope will be long lasting. I'm very happy with the treatment and he communicates and explains everything really well.
flora C.
Flinke mennesker- har været nogle gange for mit knæ og fået øvelser med hjem samt en IR laser behandling nogle gange. Det har desværre ikke virket for mig, men ellers god betjening og nok mindst lige så godt som andre steder.
poul martin B.
Jeg har gennem længere tid været udfordret af hovedpine.Hos Maria McTurk har jeg fået en professionel og effektiv massage, som har hjulpet på de smerter jeg har haft i flere år. Maria kommer derudover med forslag til supplerende behandlinger og der er et fint samarbejde med fysioterapeuterne, hvilket betyder at jeg oplever en faglig kompetent behandling af et personale som viser interesse for mine udfordringer. Udover det er Maria en venlig og imødekommende person som det er rart at komme hos.
Lisbeth H.
Jeg kan på det varmeste anbefale massage hos Maria.Maria tilbyder professionel behandling og hende varme og behagelige personlighed gør oplevelsen tryg og god.
christel T.
Maria er absolut den bedste massør, jeg nogensinde har været hos. Hun er super professionel og har hjulpet lig af med smerter og spændinger i ryggen.Jeg anbefaler hende stærkt.
Jonas S.
Maria McTurk er en super god massør, hun tager godt fat de rigtige steder, og hun er nærværende og kompetent.
Gitte Ørum M.
Gennem lang tid har jeg fået massage af Maria Mc Turk. Jeg kan varmt anbefale Maria som en dygtig og meget kompetent massør. Jeg går altid derfra med en følelse og oplevelse af at have modtaget lige præcis den massage, som jeg har brug for. Nærsom og alligevel med et fagligt dygtigt blik for, hvad min krop har brug for.
Jette F.
Jeg kan varmt anbefale behandlinger hos Maria McTurk! Hun er altid imødekommende og professionel, og får dig til at føle dig godt tilpas. Jeg går altid derfra med et smil og en god oplevelse.
Isabella N.
Maria yder virkelig professionelle og gode behandlinger. Jeg kan give mine bedste anbefalinger.
Stine N.
Efter to komplicerede hofteoperationer i hhv. 2018 og 2019 har jeg haft et langt genoptræningsforløb, hvor jeg bl.a. har pådraget mig overbelastningsskader i begge knæ samt i skuldre – sidstnævnte forårsaget af krykker. I sommeren 2020 blev jeg henvist af en speciallæge til Pernille Herlevsen, hvor jeg har været i genoptræningsforløb lige siden.Genoptræningen hos Pernille har fungeret rigtig godt. Det har været tilpasset netop til min situation, og løbende ændret i forhold til det aktuelle niveau. Pernille er god at sparre med, og hendes råd og vejledning har været en stor og vigtig hjælp, i et langt og slidsomt genoptræningsforløb. Jeg kan kun anbefale Pernille!
Mette J.
Gode dygtige behandlere og rart sted at komme. Kan klart anbefales. Tak for hjælpen.
Pelle G.
Super sted og behandler, der kan anbefales
Jette Outsen G.
Fantastisk forløb hos fysioterapeut Rasmus Andersen. Han har hjulpet mig ad flere omgange med invaliderende nakke- og skuldersmerter. Altid effektivt og trygt. Super professionel. De bedste anbefalinger herfra.
Trine K.
Jeg har gået til holdtræning hos Christian Skott i ca. et år nu, og er meget tilfreds med det. Christian har sammensat træningsprogrammer, som han løbende opdaterer, specielt til mine rygproblemer ifm. skoliosis. Christian er super dygtig og meget vidende. Holdtræningen er skræddersyet til de enkelte deltagere, hvilket fungerer rigtig godt for mig. Kan varmt anbefale klinikken og Christians behandling!
Benjamin Fingeret S.
Pernille Herlevsens behandlingsforløb har medvirket til, at jeg i dag kan udfolde mig fysisk, som jeg aldrig troede, at jeg skulle komme til igen efter en langt forløb med ryg- og hoftesmerter og hofteoperation. I en kombination af fokuseret individuel behandling og træningsforløb har jeg i dag opnået at være stort set smertefri. Så tak for det!
Frederikke J.
Efter besøg i dag hos fys Jesper Kruse, som ved samtale omkring min frossen skuler, bliver jeg glad og tryk når jeg går derfra. Er kompetent giver fyldestgørende svar og behandling og er i trygge rammer, en klar anbefaling at bruge fysioterapien ÅboulevardenI samme forbindelse kan jeg varmt anbefale massør Maria McTurk som kærlig og nænsom har hjulpet mig med de mange smerte, fra ikke at kunne komme til min arm, til nu at kunne masserer den, og en del af mine smerter nu er forsvundet, Maria forstod at læse mig, stor anbefaling herfra
Bente Lyng D.
Hjertevarme og kompetence - tak til Tine, der tryllede en tid frem til mig, da der var allermest brug for den.
Stine H
Jeg har af flere omgange været hos Åboulevarden fysio og kan kun give både Stian, Dennis og Laura den bedste anbefaling
Bo S.
I would like to share my experience after 6 month recovery trainings that I had in this clinic after my knee surgery (removed meniscus). First of all, I had smooth and easy registration via phone and english was not a problem. However, most important thing that I would like to highlight is professional and careful support that I got from Casper! I really enjoyed the way how he prepared for our trainings where he combined various exercises so you can work out and have fun at the same time. Moreover, he prepared few individual programs for working out at home. Overall, great experience and definitely I could recommend using this clinic.
Tadas P.
Came there with diagnosed neurological symptoms. They made me all-better.Really enjoyed the team training twice a week.
Gert A.
Jeg har gået hos flere behandlere hos Klinik Åboulevard. Pernille Herlevsens fysioterapi, Signes massage og Rasmus's træningsprogram har givet mig min krop tilbage fra smerte helvede. Kan kun takke dem for at have hjulpet mig med hver deres kompetencer.
Sofie Gillesberg R.
Go og kompetent behandling
hilda victoria petäjämaa A.
Super dejligt og hyggeligt sted
Karina S.
Kompetent behandling og hurtige tider
Jørgen M.
Meget høj faglighed .
Kjeld Ammentorp H.
Brilliant and professional fisiotherapists
Carlos L.
Et super godt sted, hvor man kan følge sig 100% sikker på at der bliver taget godt af ens problem.Kan varmt anbefalde dette sted.
Mette K.
Jeg har i mange år haft problemer med min nakke og lænd. Mange behandlere har haft forsøgt at hjælpe, men uden virkning.Efter at blive behandlet på klinik Åboulevard, hvor min krop blev set som en helhed, er jeg nu symptomfri. Fantastisk kompetent behandler, og imødekommende og lyttende.Kan kun give min bedste anbefalinger.
Christina G
Well equipped professionals who quicky diagnosed and treated my spine problem. Efficient booking and payment system. Happy with the great service!
Jan R.
Rigtigt godt sted til behandling af Ryg smerter. Fysioterapi der virkelig virker og hjælper i dagligdagen. Har gået der mange gange og er blevet væsentligt mere fleksibel.
Søren E.
Professional help and therapy for your spine.
Maciej B.
js_loader

Det siger de også om os

 • Havde store problemer med min ryg og er nu nærmest symptom fri efter kun 1 måned! Virkelig professionelt og et rigtig rart sted at komme. Kan kun anbefale andre at få behandling her. Specielt tak til Rasmus, som bare er sindssygt dygtig.
  Natalie Ostenfeldt Jespersen
 • Jeg lider af kroniske knæsmerter og har derfor brugt fysioterapeuterne i klinikken af to omgange; i 2013-2015, hvor jeg fik hjælp til at komme i gang med vedholdende og smertefri træning, og så igen her i 2017 efter et tilbagefald, som jeg nu er godt ovre. Jeg har kun ros til overs for fysserne her i klinikken, som jeg anbefaler til alle jeg kender
  Stine Linde
 • Ville træne op til marathon, men fik mig desværre en knæskade på vejen. Jeg fik anbefalet Klinik Åboulevarden og kontaktede dem straks. Efter 3 måneder løber jeg 7-8 km igen, juhu. Super professionelt sted – man får virkelig noget for pengene på de 30 minutter hver session varer. Fantastisk sted!
  Sarah Sonja Hugger
Flere udtalelser
Prøv vores klinik på Vesterbro

Skriv til os!

Har du brug for en tid, så brug vores Online Booking