Behandling af knæskader og smerter i knæet
Knæskader er en af de mest almindelige former for muskuloskeletale skader, som mange mennesker oplever i løbet af deres liv. Knæet er et komplekst led, der består af knogler, muskler, sener, ledbånd og brusk, og det udsættes dagligt for belastning. Derfor er der mange faktorer, der kan føre til knæsmerter, herunder pludselige traumer, gentagne belastninger eller degenerative forandringer i knæet.
Læs med her og lær mere om hvordan knæskader opstår, og hvordan de kan behandles gennem fysioterapi.
Symptomer på knæskader
Knæskader kan være forårsaget af en lang række faktorer, såsom sportsskader, overbelastning eller andre fysiske aktiviteter.
Almindelige symptomer på en knæskade er:
- Smerter og hævelse.
- Rødme og varme ved berøring.
- Knasende og “poppende lyde” i knæet.
- Stivhed og manglende bevægelighed i knæet.
Det er vigtigt at få identificeret årsagen til dine knæsmerter, så du kan få den rigtige behandling.
De typiske årsager til knæsmerter
Ledbåndsskade i knæet
Knæet har nogle sideledbånd på ydersiden (LCL) samt på indersiden (MCL). En beskadigelse af et ledbånd kan være alt fra en lille revne til en total overrivning. Det kan også være en lille afrivning, der hvor ledbåndet hæfter på knoglen.
Korsbåndsskade i knæet
Der findes to korsbånd inde i knæleddet, et forreste (ACL) og et bageste (PCL). Korsbåndene er, sammen med menisker, sideledbånd og muskler, med til at sikre stabilitet i dit knæ. Ved overrivning af forreste korsbånd bliver knæet ustabilt, og dette kan opleves i forbindelse med rotationer af knæet, f.eks. ved vridbevægelser ved idræt og daglige aktiviteter. Overrivning af bageste korsbånd forekommer ikke lige så hyppigt.
Meniskskader
I knæleddet findes to halvmåneformede bindevævsskiver, menisker, som ligger fast ovenpå skinnebenet. Meniskernes funktion er at optræde som støddæmper ved gang og løb, og giver også en vis stabilitet i knæet. En meniskskade kan opstå pludseligt ved en forkert belastning, eller den kan opstå over tid som et led i aldersbetingede forandringer i meniskens struktur. Ved en meniskskade opstår der en revne i menisken. Dette kan bevirke, at en løs del af menisken kan komme i klemme mellem knoglerne, og der kan komme “klik” i knæet ved bevægelse eller knæet kan låse og forhindre fri bevægelighed. Det kan give smerter f.eks. når man skal rejse sig.
Bruskskader i knæet
Bruskskader i knæet kan opstå som følge af pludselig overbelastning af brusken. Skaden kan ske ved større overbelastning af knæet, når det er bøjet eller f.eks. ved at springe ned på et strakt knæ. I nogle tilfælde kan et stykke brusk og eventuelt også et stykke knogle være slået løs og bevæge sig rundt inde i knæet. Dette kaldes en mus. Musen kan komme i klemme og udløse smerter og eventuelt låsning af knæet.
Ledskred af knæskallen
Knæskallen, som sidder uden på knæet, holdes på plads af muskler og sener, der går fra låret og ned til underbenet. Ledskred kan opstå efter slag på knæet eller efter en pludselig kraftig bevægelse, hvor knæet samtidigt vrides og strækkes. Knæskallen bliver herved forskudt udad mod udvendige side af knæet.
Inflammation i eller omkring knæet
En inflammationstilstand (betændelse) er en overbelastning af sener og muskelfæster omkring knæleddet.
De to gense diagnoser er:
- Springerknæ – smerter på forsiden af knæet.
- Løberknæ – smerter på ydersiden af knæet
Schlatters knæ
Osgood-Schlatters Syndrom er en knælidelse, der særligt forekommer hos børn og unge. Ved schlatters knæ opstår der en irritationstilstand i knoglefremspringet og i senen lige under knæet.
Patellofemoralt smertesyndrom
Ved patellofemoralt smertesyndrom vil du opleve smerter på forsiden, på bagsiden, i knæet og rundt om knæskallen. Dette opstår grundet en overbelastning af leddet mellem knæskallen og lårbenet.
Gigt (artrose) og kroniske smerter i knæet
Gigt og kroniske smerter i knæet er en udbredt lidelse, som påvirker mange mennesker. Gigt i knæet kan forårsage smerte, hævelse og stivhed, og kan føre til nedsat mobilitet og livskvalitet. Det kan også være en kronisk tilstand, som gradvist bliver værre over tid.
Her kan fysioterapi være en effektiv behandlingsmetode for personer med gigt og kroniske smerter i knæet. Vores fysioterapeut udvikler en individuel behandlingsplan, der kan hjælpe med at lindre dine smerter, reducere hævelsen og forbedre funktionen i knæet.
Vi er specialister i idrætsfysioterapi
Idrætsfysioterapi er en specialiseret gren inden for fysioterapi, som fokuserer på behandling og forebyggelse af skader relateret til sport og fysisk aktivitet. Hos Klinik Åboulevarden har vi et team af erfarne og dygtige fysioterapeuter, som har specialiseret sig i idrætsfysioterapi. Vi har ekspertise i at diagnosticere og behandle alle typer af idrætsskader, herunder muskel- og ledskader, overbelastningsskader og forvridninger.
Vores idrætsfysioterapi behandlinger omfatter øvelser til styrketræning, smertelindringsteknikker, manuel terapi, funktionel træning og rådgivning om ergonomiske ændringer. Vi tror på at forebyggelse af skader er lige så vigtigt som behandling af skader. Derfor giver vi også vores klienter råd og træningsplaner til at forhindre fremtidige skader. Du kan også tilmelde dig GLA:D Træning, som er træning målrettet klienter med smerter fra hofte og knæ. Derudover kan du læse mere om genoptræning af knæ her.
Vores team af eksperter i idrætsfysioterapi er klar til at hjælpe dig med at komme tilbage til din sport eller fysiske aktivitet hurtigst muligt. Vi hjælper dig i mål, så du kan leve et smertefrit, aktivt og sundt liv.
Behandling af knæskader hos Klinik Åboulevard
Hvis du oplever smerter i knæet eller har fået en knæskade, så kan vores erfarne fysioterapeuter hjælpe dig. Vi tilbyder individuel behandling, der er skræddersyet efter dine behov. Som en af de førende fysioterapeuter i København har vi stor erfaring med at identificere risikofaktorer og udvikle en træningsplan, der styrker dine led og forebygger skader.
Du kan ringe til os på tlf. 35 36 66 62, sende en mail til kontakt@klinikaaboulevard.dk eller foretage en tidsbestilling online. Vi glæder os til at hjælpe dig med at komme tilbage til en aktiv og smertefri hverdag.