Lændesmerter
Ondt i ryggen, hold i ryggen, lumbago, iskias… Der er mange navne for akutte smerter i lænden, og de fleste af os oplever dem på et tidspunkt. Lændesmerter kan udløses af en pludselig bevægelse, efter længere tids belastning af lænden, eller uden nogen umiddelbar årsag. Smerterne opstår i muskler, ledbånd og/eller led i lænden; eksempelvis kan et led ”låse” og musklerne spænde op. Lændesmerter er ganske almindelige, ligesom forkølelse, og er i de allerfleste tilfælde ufarlige, om end ubehagelige. De fleste klarer selv behandlingen af deres lændesmerter – men det kan være en god idé at få hjælp til hurtigere at komme af med dine smerter ved at kontakte din fysioterapeut.
En af de vigtigste ting at huske er at man skal holde sig i bevægelse – også selvom man har ondt.
Så bliver man hurtigere rask.
Fakta om lændesmerter
- Ondt i lænden dækker over træthed, gener og smerter i lænderyggen, med eller uden smerte-udstråling til højre eller venstre ben.
- 35 % af befolkningen har haft ondt i lænden inden for det sidste år.
- Halvdelen er smertefri inden for tre uger, 90 % er smertefri efter seks uger, og ca. 5 % udvikler langvarige rygsmerter.
- Det er helt almindeligt at lændesmerter kan komme igen med måneders eller års mellemrum. Det betyder ikke nødvendigvis en forværring. Men har man haft hold i lænden én gang, har man statistisk større risiko for at få det igen. Denne risiko kan nedsættes markant ved at træne de muskler der stabiliserer ryggen.
- Akutte rygsmerter kan være meget plagsomme og kan gøre det nødvendigt at skære ned på ens fysiske aktiviteter et stykke tid.
- Sengeleje ud over et par dage kan gøre mere skade end gavn.
Hvordan behandles lændesmerter?
Lændesmerter bliver primært behandlet af en fysioterapeut. Vi på Klinik Åboulevard er flere der har specialiserede sig i lænden. Behandlingen består typisk af øvelser, vejledning om aktiviteter og arbejdsstillinger, ledmobilisering og ledmanipulation. Har behandlingen ikke hjulpet efter fire uger, vurderer vi om der er behov for supplerende undersøgelser. Vi har et bredt samarbejde med speciallæger og hospitaler. Efter en periode med lændesmerter hedder behandlingen træning. Både specifik træning for de muskler der stabiliserer lænden, og for de muskler der bevæger den. Vi har på klinikken rygtræningshold, så du fremadrettet kan forebygge smerter i lænden. Det er videnskabeligt bevist at træning forebygger nye lændesmerter.
Har du smerter i lænden? Få hjælp i dag
Hvis du oplever at have lændesmerter i en længere periode, så tøv ikke med at kontakte os. Du er velkommen til at ringe på telefon 35 36 66 62, hvis du har spørgsmål. Hvis det ikke er tilfældes, så kan du hurtigt bestille en tid online.