Iskiassmerter
Hvad er iskiassmerter?
Iskiassmerter er symptomer på smerter i ryg, baller og ben, som kan variere i intensiteten. Nogen oplever smerterne som skarpe og borende, mens andre oplever en jagende smerte, der løber ned gennem benet. Trods iskiassmerter kan føles voldsomme og akutte, er det helt normalt at opleve i disse områder.
Alligevel kan smerterne ofte være så generende, at de forstyrrer mulighederne for at have en normal hverdag og udføre arbejde. De kan samtidig nedsætte kontrollen over ben og fødder og give anledning til følelsesløshed. Er du i tvivl om hvorvidt smerterne behøver behandling, eller om der er noget alvorligt galt, vil vi anbefale dig at kontakte din egen læge eller en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med en behandling.
Iskias betegner smerter i balle- regionen og bag på benet. Der er tale om et anatomisk område på bagsiden af bækkenet, hvilket betyder at iskiasnerven ikke behøver at være påvirket. Iskiassmerter er ofte smerter forbundet med at sidde, stå og gå.
Iskias nerven dannes af nerverødderne fra de 2 nederste lændehvirvler til korsbenets øverste 3 nerve udspring, som vi kalder L4-S3. Nerven forsyner bagsiden af benet samt lægmusklerne.
Sådan føles det at have smerter i iskiasnerven
Ofte kommer iskias smerter ifm. stramhed af ryg eller hofte/balle muskulatur. Derudover kan nerven (n. ischiadicus) være påvirket. Dette kan fornemmes som udstrålende smerter til benet samt smerter fra ryg- og baller området.
Behandlingen går ud på at finde frem til hvor smerterne stammer fra og dermed behandle disse. Nogle gange kan problemet opstå andetsteds fra, såsom stramninger over bækkenet eller svaghed af muskulatur over hofte.
Piriformissyndrom
Piriformis Musklen er en tynd pæreformet muskel som strækker sig fra korsbenet til hoften ydre punkt (trokader major) den er bl.a. med i hoftens rotationsbevægelser.
Piriformissyndrom bevirker at en spændt piriformismusklen klemmer på iskiasnerven. Hertil kan der være udfald på nerven således at benet bliver påvirket. Det er dog et mere sjældent fænomen, end hvad man troede tidligere. (Se Iskias smerter)
Piriformis Musklen har til gengæld tendens til at spænde op, så det kan give smerter dybt i ballen. Smerter når man sidder, står og går, er typisk.
Behandlingstiltag kan være at arbejde direkte med musklen så som at spænde ud eller give akupunktur. Det er dog ikke altid nok og ofte ses en bagvedliggende forklaring på musklens spændthed. Problemer som svaghed og eller stramhed af anden nærliggende muskulatur så som svag gluteus medius og stram Tensor facia lata er ofte medvirkende. Der kan også være dysfunktioner hvor et givent led har fået en nedsat bevægelse, og derved hæmmer kroppen i at bevæge sig normalt. Ved behandling af disse bagvedliggende dysfunktioner ses at spændingen normaliseres i piriformis.
Hvordan behandler man iskiassmerter?
Trods iskiassmerter kan føles voldsomme og hæmme dine muligheder for at udføre dagligdagens arbejde, går de ofte væk igen af sig selv, og der er derfor oftest ingen grund til alvorlig bekymring. Udfordringen er dog, at symptomer (iskiassmerterne) hyppigt vender tilbage igen, idet årsagen til symptomerne ikke er fundet og afhjulpet.
Klassiske eksempler er tilbagevendende smerter i balde og baglår efter bilkørsel, havearbejde, lange møder på kontoret eller shoppingture i lavt gang tempo. mm.
Du skal derimod ikke bekymre dig så meget om en øm balde, efter 2 timers bowling, et par gange om året.
Forsvinder symptomerne derimod ikke indenfor et par uger, er det en god ide, at du får undersøgt den nærmere årsag til smerten. Det kan du få gjort med en henvisning på fysioterapi. Det er ikke altid, at det skyldes, at iskiasnerven er i klemme i ryggen. Iskiassmerter kan også skyldes stive led, spændte balder, infektioner, slidgigt eller diskusprolaps i ryggens nederste led. Det kræver dog typisk en nærmere undersøgelse af ryg, balder, hofte og bækken, for at kunne finde frem til den endelige årsag til Iskiassmerterne..
Afhængig af årsagen til smerterne og ubehaget, laves der efter en grundig undersøgelse, en behandlingsplan.
Den kunne typisk indeholde følgende elementer:
- Ledmobiliserende behandling (der skabes fri bevæglighed i relevante led)
- Smertebehandling kunne være i form af specifikke afspændende massage teknikker og/eller laserterapi med Gigalaser.
- Øvelser der udføres hjemme, i form af udspændende øvelse til de stramme muskler og aktive øvelse til de slappe/sovende muskler
- Senere i forløbet laves en styrketrænings-plan til hjemmetræning eller til brug i fitness, med det formål at undgå iskiassmerternes tilbagevenden
Det er samtidig generelt en god ide at kombinere øvelser med mindre fysiske aktiviteter såsom gåture, svømning, cykling og lignende indenfor smertetærsklen
OBS! Ved Diskusprolaps, udføres behandling og træning efter en meget specifik plan.
Iskiassmerter: Afhjælp smerterne med øvelser
Oplever du iskiassmerter, er der forskellige måder at afhjælpe disse på. Behandlingsmetoden afhænger af årsag og den enkelte person. Det typiske sted at begynde vil dog være at overveje hvorvidt motionsvaner spiller en rolle.
Smerter og ømhed skyldes oftest spændinger i muskelvævet, hvilket motion kan hjælpe til at afvikle. Det er derfor en god idé at få pulsen op samt at målrette øvelser musklerne omkring bækkenet, benene og ryggen, som får blodcirkulationen op. Øvelser i disse områder kan hjælpe til at dæmpe smerter og på sigt styrke kroppen. I sidste ende er det vigtigste, at du får pulsen op og holder kroppen aktiv. Det er samtidig en god ide at kombinere øvelser med mindre fysiske aktiviteter såsom gåture, svømning, cykling og lignende.
Iskiassmerter under graviditet
Det er helt normalt at opleve iskiassmerter under graviditeten. Det skyldes særligt at lænden og bækkenet belastes, når maven vokser, da kroppens udvikling tvinger bækkenet forover. Dette løses ved at opbygge stabilitet ved at styrke musklerne omkring ryg og bækken. På den måde kan nervesystemet igen slappe af.
Hvornår skal jeg søge professionel hjælp?
Som sagt vil iskiassmerter oftest ikke behøve behandling da de går i sig selv. Oplever du alligevel, at smerterne ikke aftager i løbet af 2-3 uger, er det en god idé at søge hjælp professionel hjælp. Klinik Åboulevard er din fysioterapeut i København, og hvis du har spørgsmål vedrørende iskiassmerter, er du velkommen til at ringe til os på tlf. 35 36 66 62, sende en mail til kontakt@klinikaaboulevard.dk eller udfylde vores kontaktformular.